Kat Teuçej, 1945 yılında Krasnodar Kray'a (Rusya) bağlı bir Çerkes köyünde, Gabukay'da doğdu. Kuban Devlet Üniversitesi Sanat-Grafik Fakültesi'nde (1964-1969) ve Tiflis Devlet Sanat Akademisi'nde (1970-1974) eğitim gördü. SSCB Ressamlar Birliği üyeliğine seçildi (1977). 1982'de Krasnodar Bölgesi N. Ostrovskiy adına verilen sanat ve edebiyat ödülünü ve gençlerin estetik eğitimlerine katkı ödülünü aldı (1982).
Aynı yıl "Miklosh Kaplar" resim ödülünü aldı (Macaristan). 1990-1992 yılları arasında Adigey Ressamlar Birliği başkanlığı yapmış olan sanatçı 1993'de Adigey Cumhuriyeti "Saygıdeğer Sanatçısı" unvanını, 1997'de Rusya Federasyonu "Saygıdeğer Sanatçısı" unvanını aldı. 2007'de Gürcistan Ressamlar Birliği üyeliği ve Rusya Yazarlar Birliği üyeliğine seçilen sanatçı aynı yıl "Rusya Federasyonu Halk Sanatçısı" unvanını, 2008'de "Teuçej Bölgesi Saygıdeğer Yurttaşı" unvanlarını kazanmıştır. 2009 yılında Adigey Cumhuriyeti "Devlet Sanat Ödülüne" layık görülen sanatçı Rusya'ya bağlı Adigey Cumhuriyeti'nin başkenti Maykop'ta yaşıyor.
Rusya halk sanatçısı Kat Teuçej'in eserleri, özgün tarzları, konuları, felsefeleri ve sembolleriyle bir bütün oluşturur. Hür ve coşkun bir fırçadan çıkan eserlerde manevi ve tabii güzellik inandırıcı bir üslupla işlenir.
Kat Teuçej adı Rusya'da ve eski SSCB ülkelerinde, Orta Doğu ülkeleri ve Avrupa'da iyi bilinen bir addır. Ressamın eserleri 20. yüzyılın ikinci yarısı ve 21. yüzyılın başında Çerkes kültürünün karmaşık kültürel gelişim sürecini yansıtır. Tueçej Kat'ın kendisi, çeşitli tekniklerle - suluboya, yağlıboya, guaj, grafik - yaptığı resimlerde, insanın varoluşunun tüm boyutlarını, yaşam ve ölümü, gelenek ve adetleri, çalışma ve dinlenceyi yansıtmayı açlıştığını söyler. Çok seyehat eden Teuçej, gezdiği ülkelere dair izlenimlerini "Ürdün", "Bulgaristan", "Kalmıkya", "Macaristan", "Adıgey" adlı serilerinde işlemiştir. Sanatının ana hatlarından birini, memleketi Gabukay köyünün peyzajları oluşturur. Teuçej, sergilerinde Çerkes masallarına geniş yer vermiştir. Kimileri büyülü ve mistik söylenceler, kimileri kahramanlık, kimileriyse gündelik yaşam masallarıdır bunların. Satirik ve ironik çalışmalarında ressam; açgözlülük, hainlik gibi insani zaafları, kahramanlık tasvirlerinde epik şiirlerin fikir ve imgelerini kullanır, çalışkanlığı, aklı ve güzelliği yüceltir.