Makaleler / Sanat Eseri Yatırım Aracı mıdır?
Yazan: A. Necip Yeşiltepe
Sanat eserinin dünyanın her ülkesinde önemli bir maddi kazanım ve prestij getiren yatırım aracı olduğunu belirten Necip Yeşiltepe, kendisinin de genç yaşında başladığı gibi "her sanatseverin kendisi ve sevdikleri için, zevki, bilgisi, maddi imkânı çerçevesinde resim alabileceğine hatta bir müddet sonra imkanı ve bilgisi yükseldikçe koleksiyon amaçlı sanat eseri almaya başlayıp bu değerlerin ileride kendisine ve çocuklarına ciddi bir yatırım aracı oluşturduğunu göreceğine" inanıyor.
"Görgü, bilgi, sevgi ve ilgi her şeyde olduğu gibi sanat eseri koleksiyonculuğunda da esası oluşturuyor. Sanayici, bankacı, finansçı, tüccar, tıp adamı, bilim adamı, hukukçu, yönetici hatta öğrenci, her kesimden sanatsever kişi ve kuruluş sanat eseri alıcısı olabilir. Onlar sanatın verdiklerinden haberdar olan, keyif alan, neler kazandırdığını bilen üstelik kalıcı ve en değerli miras olarak bırakılacak itibarı elde etmenin yolunu bulmuşlardır.
Sosyete yani kelimenin doğru anlamıyla içinde yaşadığımız toplumda prestijli, kalıcı yer elde etmek, ve bu prestiji miras olarak çocuklarınıza aktarmak isterseniz bunun yolu kısa süre binip indiğiniz araba, yat, uçak, giydiğiniz ve yediğinizden ziyade sahip olduğunuz kültürel, sanatsal birikimden ve eserlerden geçer.
Her kişi değişik oranda da olsa benzerini yapabilecek güce sahiptir, bir veya birkaç adet dahi sanat eserine sahipseniz yaşadığınız sürece sahip olduğunuz sanat eserleriyle seçkin bir yere konduğunuzu, günün birinde bir adedi ile bile bir ev alabildiğinizi veya çocuğunuza güvenli bir gelecek sağlayabildiğinizi görürsünüz. Yani sanat eseri hem prestij, hem yatırım aracıdır.
Resme verilen para makro düzeydeki ekonomik değişimlerden etkilenmez, üstelik kolay saklanır, değişir, nakledilir olduğu için aranır bir yatırım aracıdır, değeri azalmaz artar. Yatırım olarak altın külçe, hisse senedi aldıysanız, evinize, işyerinize asıp, seyredemezsiniz fakat sanat eseri her mekânda yerini bulur, kendisini görürsünüz, gösterirsiniz, dostlarınızla güzelliğini, kıymetini görsel olarak paylaşırsınız.
Doğru alım için sayısız kitap okumak, katalog görmek, galeri, müze gezmek, sanat eserlerinin olduğu çekim alanlarına girmek ve hepsinden önce güvendiğiniz bir Galerici-Danışmanınızın olmasında büyük yarar vardır.
Dünyanın ve ülkemizin en büyük, köklü, zengin, üretken kişilerinin, ailelerinin bildiği ve uyguladığı yöntem budur, tercihleri sahip oldukları maddiyatı doğrudan iane şeklinde dağıtmak değil toplumun geleceği için yatırımlar yaparak paylaşmaktır. Bunun en etkin yollarından biri olarak da sanat eseri satın almayı, sanata, sanatçıya destek olmayı seçmişlerdir. İşte Rockefeller, işte Guggenheim, işte Koç, Sabancı, Eczacıbaşı ve her yeni gün bu takıma katılan yeni ünlüler, ünlenenler.
Adı geçen aileler sanatın o ülkenin, toplumun gelişiminde büyük önemi olduğunu, düşüncenin, felsefenin, uyarının, yol göstermenin en etkin yollarından biri olan görsel araç resim, heykel toplayıp, biriktirip, yeterli sayıya ulaştıklarında bu eserlerle adlarını verdikleri müzeler açmak veya müzelere bağışlamak, bu eserleri dünyanın dört bir yanında dolaştırmanın o kişinin, o ailenin, o toplumun ismine, itibarına neler kazandırabileceğinin bilincinde olan iyi yürekli ve akıllı insanlardır."
Yeşiltepe herhangibir sanat galerisine sergi boyunca 100-150 kişi gelirken ISO Odakule Sanat Galerisi'ne ayda 1000-1500 ziyaretçi geldiğini belirtiyor ve bunda kuruluşun güvenli ve prestijli kimliği yanında galerisinin şehrin merkezinde, İstiklal Caddesi üstünde yer almasını gösteriyor. Ziyaretçiler arasında toplumun her kesiminden ilgililer yer alıyor, Sanayi odası üyeleri ve aileleri, koleksiyonerler, sigortacılar, bankacılar, tüccarlar, öğrenciler, sanatçılar, ülkemizde yaşayan yabancılar, turistler, ev hanımları vb.
İSO Sanat Galerisinin yeniden düzenlenen ve modern sanat galerisi özelliklerini taşıyan geniş salonunda usta ressamların sergilerine yer verildiği gibi yurdun dört bir yanından ve yurt dışından akademik sanat eğitimi almış genç yeteneklere, ressamlıktan kazanamayıp özel dershane öğretmenliği hatta başka sektörlere kaymış ciddi ve iddialı sanatçıların sergilerine de yer veriliyor. Bunun yanında öncelik sanayici yakınlarına verilmek üzere yılda iki kez amatör ressamların karma sergisi açılıyor. İSO Sanat Galerisi'nde birkaç yüz liradan birkaç bin liraya kadar fiyat yelpazesinde eserler yer alıyor.