Fahir Gök Baston Koleksiyonu
24 Eylül - 26 Ekim 2023
Fahir Gök
1958 yılında Sivas'ta doğan Fahir Gök, ilk, orta ve lise eğitimini FMV, Işık Lisesi'nde tamamladı. 1979 yılında İİTİA, İşletme bölümünden mezun oldu. Üniversite mezuniyetinin ardından Michigan Üniversitesi ELI'de öğrenimine devam etti ve aynı üniversitenin İşletme Fakültesi'nde misafir öğrenci olarak bulundu.
Fahir Gök, 47 yıldır kayıtlı vergi mükellefi olarak aktif ve faal olarak iş hayatına devam etmektedir. Aydınlatma sektöründe hem yurt içinde hem de yurtdışında başarılı projelere imza atan FERSA Aydınlatma Limited Şirketi'nin ve KOFİS Anonim Şirketi'nin kurucusu ve ortağıdır.
Sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf ve oda faaliyetlerine önem veren Fahir Gök, İstanbul Sanayi Odası'nda Komite Başkanlığı, Meclis Üyeliği, Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Üyeliği gibi önemli görevlerde bulunmuştur. AGİD'in Kurucu Üyesi ve 5. dönem başkanıdır. Ayrıca, Lighting Europe Avrupa Aydınlatma Birliği'nde AGİD Temsilcisi olarak görev yapmış, kurucu üye ve denetçilik görevlerini üstlenmiştir.
Felsefi konularda ve spiritüel alemlerle ilgili 25 yılı aşkın süredir aktif çalışmalar yürüten Fahir Gök'ün "Yaşam ve Sen" adlı bir kitabı yayımlanmıştır. Belirli zamanlarda üniversiteler, dernekler ve farklı platformlarda; aile işletmeleri, kurumsallaşma ve girişimcilik gibi konularda konuk konuşmacı olarak katılım sağlayarak hem reel sektörle hem de gençlerle deneyimlerini paylaşan Gök, iki çocuk babasıdır.
Ağaç Dalından Bastona…
İstanbul Sanayi Odası Galerisi, Fahir Gök Koleksiyonu'ndan seçilen eşsiz örneklerle ağaç dallarından bastonlara uzanan ilginç bir yolculuğa ev sahipliği yaptı. Bu örnekler, el sanatlarının evrimini ve malzeme çeşitliliğinin izini sürerek galeriyi ziyaret eden sanatseverlerle buluştu.
İnsanoğlu, ayaklarının üzerinde durmaya başladığı andan itibaren kendini korumak, güç almak ve dayanmak için en basit malzeme olan ağaç dallarını keşfetmiştir. Bu sade malzeme, zaman içinde çeşitli işlevlere bürünerek farklı kültürlerde benzersiz birer sanat eserine dönüşmüştür. "Ağaç Dalından Bastona" sergisi, Fahir Gök Koleksiyonu'ndan seçilmiş özel parçalarla bu ilginç evrimi ziyaretçilere sundu. Sergide ağaç dallarının sade başlangıcından başlayarak, bastonların çobanlardan seyyahlara, firavunlardan dini liderlere kadar nasıl farklı işlevler kazandığı yansıtıldı.
Mısırlı firavunların güç ve asalet sembolü olarak kullandığı bastonlar, Hz. Musa'nın mucizelerine tanıklık eden asalar, Marie Antoinette'in modasını etkileyen aksesuarlara dönüşen bastonlar... Sergimiz, 16. ve 17. yüzyıllardan itibaren Avrupa'dan tüm dünyaya yayılan bastonların benzersiz öyküsünü anlatıyor.
Bastonlar yıllar içinde sadece bir destek aracı olmanın ötesine geçerek kama, şiş, tüfek, parfüm şişesi, zehir tüpleri, ölçü aparatları, madeni para taşıma, dürbün, pusula gibi niteliklere sahip olmuşlar. Osmanlı'da dervişlerin kullanımında olan Teber ve Mutteka adını verdikleri bastonlar, aynı zamanda hem alet hem de destek olarak kullanılmış, Osmanlı'nın zengin kültür mirasına tanıklık etmiştir.
Sergimiz, bu özel bastonlar aracılığıyla sanatın izini sürmeye davet ederek ağaç dallarının zamanda nasıl bir değişim geçirdiğini ve nasıl birer sanat eserine dönüştüğünü gözler önüne sergi.
İstanbul Sanayi Odası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki
25 Eylül - 20 Aralık 2019
Muzaffer Akyol
Mustafa Aslıer
Ertuğrul Ateş
Tanju Demirci
Bayram Gümüş
Seydi Murat Koç
Barış Sarıbaş
Jale Yasan
XIX. Yüzyıl İstanbulu'ndan Fotoğraflar Sergisi
23 Ocak - 27 Eylül 2019
XIX. Yüzyıl İstanbulu’ndan Fotoğraflar Sergisi
XIX. Yüzyıl sonu ile XX. Yüzyılın başlarında İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının eserlerinden oluşan ve Suna-İnan Kıraç Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen “XIX. Yüzyıl İstanbulu’ndan Fotoğraflar” sergisi bir devrin İstanbulu’nu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle gözler önüne seriyor. Usta fotoğrafçılar James Robertson, Pascal Sébah, Polycarpe Joaillier, Abdullah Biraderler, Guillame Berggren, Mihran İranyan ve Gülmez Biraderler, dönemin ağır ve zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarla İstanbul’un geçmişteki çehresini belgelemekle kalmıyor, bir sanayi merkezi, hatta büyük bir metropol haline gelmiş, silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri ve meydanlarıyla bambaşka bir görünüme kavuşmuş olan bu şehrin kıyılarında bizleri keyifli bir yolculuğa çıkartıyor.
Gedik Holding Fotoğraf Sergisi
1 - 31 Aralık 2018
Gedik Holding
Gedik Holding, sanayinin ekmeği olan kaynak ve döküm alanlarındaki 55 yıllık tecrübesini gelecek nesillere taşımak için Odakule’de bir fotoğraf sergisi düzenledi. Ateşin birleştiren gücünden ilham alan ve aynı adla sunulan fotoğraf sergisi, deneyimli foto muhabiri Çağrı Kılıçcı’nın objektifinden çıkan 24 fotoğraftan oluştu. Serginin ana teması ateş, mesajı ise üretim oldu. Geçmişi inşa eden ateş, bugünü biçimlendirirken geleceğe de ayna tutuyor. İnsanı, emeği ve üretimi ateşin etrafında birleştiren fotoğraflar, Gedik Holding’in “hayat için” sloganına da vurgu yapıyor. Yaşadığımız dünyayı şekillendiren kaynak, günlük hayatta kullandığımız her şeyde ve her yerde bulunuyor. Arabalardan gökdelenlere, uçaklardan roketlere hiçbir şey kaynak olmadan mümkün olamazdı. Bu kadar önemli bir alanda, geçmişin tecrübesini bugünün teknolojilerini kullanarak birleştiren ve geleceğin inşasını yapacak olan yetenekleri cezbetmek de Gedik Holding’in önemli misyonları arasında yer alıyor.
Serap Karadeniz Resim Sergisi
22 Ekim - 11 Kasım 2018
Serap Karadeniz
Serap Karadeniz’in soyuttan gerçeğe temalı resim sergisi.